Jac Gadiot

Het ontstaan van mijn praktijk als adviseur en coach

Mijn praktijk en rol als adviseur en coach is ontstaan als resultante van mijn gevarieerde loopbaan.

Opgegroeid in de jaren van de wederopbouw viel ik in de 6e klas door de mand. Dromerig en te speels. En de pech van een Rotterdamse broeder die ik wel zag zitten, maar hij mij niet.
Het heeft mij ertoe aangezet om op de middelbare school mijn best te doen en door te zetten om mijn Atheneum bèta te halen. Een laatbloeier dus, die echter door Vietnamoorlog, het rapport van de Club van Rome, provo en flowerpower uitermate kritisch werd op de maatschappij en niet wist wat hij nu met zijn bèta diploma wilde gaan doen.

De dienstplicht versterkte mijn kritiek en bracht mij tot de keuze om in Amsterdam Andragologie te gaan studeren. Een studie in de sociale wetenschappen, gericht op de ontwikkeling van een mondige, autonome en verantwoordelijke burger. Achteraf gezien was deze daad een keuze voor mijn eigen ontwikkelingsproces, komend uit een milieu van volgzaamheid en berusting. Sociale actie door samen mondig en sterk te zijn was mijn passie, die ik botvierde in de oude stadsvernieuwingsbuurten van Amsterdam en Haarlem.

Wat mij boeide was het vat krijgen op de maatschappelijke condities en patronen. En daar ging ik behoorlijk de mist mee in. Ontvankelijk voor interessante inzichten en theorieën, miste ik de vertaalslag naar de praktijk en bleek het afronden van mijn proefschrift een te zware beproeving.

Je bent vaak goed (naar anderen) in datgene, waarmee jezelf moeite hebt. En merkwaardig is dat je juist die kwaliteit laat liggen. In mijn geval was dat: Anderen stimuleren en motiveren. Structuur brengen in wat er aan de hand is en van belang. Helpen in het maken van goede keuzes. En aanmoedigen. Ik deed het als vanzelf, maar maakte daar niet mijn vak van.

Ik kreeg de kans mentor in kwaliteitszorg te worden en keerde terug naar mijn ‘roots’ in Limburg. Met deze stap nam mijn loopbaan een hoge vlucht, met veel waardering en promoties. Het verleidde mij om telkens hoger te reiken. Ik zocht het grote en complexe en liet mijn kwaliteiten in het begeleiden en aanmoedigen van mensen in werk en privé liggen.

Aanvaarden wat er is, loslaten wat er niet is? Berusten in je lot? Dat heeft bij mij lang geduurd.
Ik heb in mijn loopbaan vele psychologische tests en assessments gekregen. Leuk! Maar door het gestandaardiseerde karakter ervan, bleven ze toch te onpersoonlijk. Pas toen ik met coaches in een gelijkwaardige dialoog mijn eigen verhaal onder de loep nam, kon ik de puzzelstukjes in mijn profiel echt plaatsen.

Mijn passie en tegelijk missie is mensen in hun werk en loopbaan op cruciale momenten bij te staan. Als coach en adviseur mijn diensten te verlenen in het grip krijgen op jezelf, vitaal en veerkrachtig te zijn en verbondenheid te ervaren met het werk, vak, collega’s en gezin.

Ik ben gecertificeerd in de methoden en instrumenten die ik gebruik. Ze doen een beroep op het beste wat ik in huis heb. Mijn surplus zit in de gevarieerde loopbaan. Die heeft mij de kans gegeven in vele ‘keukens’ te kijken van organisaties, teams en mensen. Deze schat aan ervaringen maakt mij alert voor kritieke momenten en situaties waar ook mijn klanten mee te maken hebben of mogelijk krijgen. Samen het juiste pad vinden geeft mij veel voldoening.

Wil je meer lezen over mijn praktijk en methoden, lees dan verder op deze website.